7.09.2009


Bir zat Peygamberimize geldi ve sordu : ‘Ramazan’dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?’. Peygamberimiz Aleyhissalatü Vesselam, ‘Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah’ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir.’ buyurdu.
Yine peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır: ‘Aşure Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle umut ediyorum’.
Ekstra bir bilgi olarak Aşure günü Muharrem ayının 10. günüdür. Bugün sevdiklerinize daha çok ikramda bulunursanız Cenab-ı Hak senenin tamamında size bereket ihsan eder. Müslümanlar için özel olan bu günde Aşure yapılır ve eşe-dosta-komşuya dağıtılır. İşte bugün sizlere Nazmiye Samsa’nın aşure tarifini vereceğim.
Aşure Tarifi
Malzemeler;
* Yarım kilogram aşurelik buğday
* 100 gram nohut
* 100 gram fasulye
* Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
* 100 gram kuru kayısı
* 100 gram kuru incir
* 1 yemek kaşığı bulgur
* 1 yemek kaşığı pirinç
* 1 adet portakal
* 1 adet elma
* 1 kilogram şeker
* Yarım çay kaşığı tuz
* 2 su bardağı süt
* 50 gram yer fıstığı ya da fındık içi
* 2-3 adet karanfil
* Tarçın, nar tanesi, ceviz içi ya da hindistan cevizi
Hazırlanışı;
Aşurelik buğdayı pişireceğimiz geniş bir tencereye koyup, iyice yıkayın. Buğdayın üzerini 4 parmak kalınlığında aşacak şekilde su ekleyin. Tencerenin altını yakıp su kaynayana kadar pişirin ve altını kapatın. Bu işlemi bir önceki akşamdan yapmamız gerekiyor. Pişirdiğimiz buğdayları sabaha kadar ağzı kapalı tencerede bekletin. Yine geceden ayrı bir kaba nohutları ve fasulyeleri koyun, suda bekletin. Sabahleyin portakalı (kabuklu kalacak), elmayı, üzümü, kayısıyı ve inciri iyice yıkayıp, küçük parçacıklar haline getirin. Fasulye ve nohutları ayrı bir tencerede haşlamaya başlayın. Fasulyeler ve nohutlar haşlandıktan sonra önceki geceden haşladığımız buğdayların olduğu geniş tencereye ekliyoruz. Bulgur ve pirinçleri de bu noktada ekleyin. Üzerine 2 litre su ekleyin. Yarım saat kaynatın. Bu süreçte bir yandan karıştırmayı unutmayın.
Doğradığımız kayısı, incir, portakal, elma ve üzümü ayrıca yer fıstığı ya da fındık içini ve karanfilleri de tencereye ekleyin. 15-20 dakika bu şekilde kaynatın ve karıştırmaya devam edin. Su katılaşmaya başlayacaktır. Katılaşınca şekeri ekleyin. Biraz fazla şekerli olmasını isterseniz şekerin gramajını artırabilirsiniz. Şeker ile de 15-20 dakika kaynatınca aşure iyice kıvamına gelecektir. Bu noktada tuz ve sütü de ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve servis kaselerine koyun. Oda sıcaklığında 20 dakika beklettikten sonra isteğe bağlı olarak üzerine tarçın, ceviz içi, hindistan cevizi ya da nar taneleri ekleyin. Afiyet olsun.
 
Minima 4 coloum Blogger Template by Beloon-Online.
Simplicity Edited by Ipiet's Template