12.08.2009

kıymalı börek

Süre: 60dk-Fazla
Servis: 4-6
Zorluk: Zor

Malzemeler
300 gr. kiyma
4 su bardagi un
5 çorba kasigi tereyagi
1 çay kasigi
tuz
1 demet maydanoz
1 fincan
sivi yag
3
yumurta
5 sogan
Tuz,
karabiber


Yapilis Tarifi
Elenmis unun ortasi açarak yumurta ve tuz ilave edin. Ortasindaki yumurtalardan baslayarak yavas yavas, gerektigi kadar ilik su koyarak hamur kulak memesi kivamina gelene kadar yogurun. Bes dakika dinlendirdikten sonra iyice özlestirin. 5-6 cm çapinda bir silindir yapin, 10-12 parçaya bölün ve yumak gibi beze yapin. Hamuru 15 dakika dinlendirip merdaneyle, 15-20 cm çapinda açin ve aralarini unlayarak bes-alti parçaya bölün. Böregin içi için, sogani soyun, maydanozu temizleyin ve ince ince kiyin. Az sivi yagda sogani öldürüp kiymayi ilave edin ve 10 dakika kavurarak pisirin. Tuz, karabiber, maydanozu ekleyip karistirin. Az açilmis hamurlarin ununu bir firça yardimiyla temizleyin. Daha sonra oklavayla 1-1.5 mm kalinliginda yufkalar açin. Yufkalari tek tek açarak, haslama anina kadar genisçe bir bez üzerine sererek bekletin. Genisçe bir tencereye bol su koyun, yeteri kadar tuz atin ve biraz da sivi yag ilave ederek atese koyun. Baska bir büyük kaba soguk su ve yeteri kadar tuz atip hazirda tutun. Ayni zamanda, genisçe bir süzgeç veya bir elek bulundurun. Yufkalari ikiye bölerek tek tek kaynar suya atin ve bir-iki saniye haslayip, bir kevgirle çikararak öbür yandaki soguk su içine birakin. Soguk sudan çikarip, sivazlayarak, süzgecin veya elegin tersine serin ve mümkün oldugu kadar sularini alin. 25-30 cm çapinda bir tepsiyi erimis tereyagi ile yaglayin. Tepsinin dibini tepsinin kenarlarindan sarkacak sekilde bir kat yufka ile döseyin. Tepsinin dibi gözükmeyecek sekilde, parça yufkalarla delik olan yerleri örtüp tereyagi ile yaglayin. Bir kat yufka daha serin ve yaglayin. Daha sonra harcin üçte ikisini serpin. Bütün yufka aralarini tereyagi ile yaglayin ve 3 yufka aralikla kiymali içi yerlestirin. En üste yirtik olmayan bir yufka koyarak düzeltin ve sarkan yufkalari düzelterek, her tatafinin ayni kalinlikta olmasini saglayin. Hazirladiginiz böregin Üzerini tereyagiyla yaglayarak kizgin firina verin. Kizardigi zaman tepsiyi çikarip eger isterseniz alt üst edin. Alti ve üstü ayni derecede kizarana kadar 30-35 dakika pisirin. Firinin sicakligi çok gelirse biraz kisabilirsiniz.

0 yorum:

 
Minima 4 coloum Blogger Template by Beloon-Online.
Simplicity Edited by Ipiet's Template