31.08.2009

analı kızlı

MALZEMELER
500 gr çiğköftelik kıyma
250 gr az yağlı kıyma
1 kg kemikli kuzu eti
100 gr iri çekilmiş ceviz

300 gr nohut
½ kg köftelik bulgur
3 adet büyük soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet limon
1 çorba kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Akşamdan ıslatılmış nohut, et, biber, domates salçası ve küp şeklinde doğranmış 1 adet soğanı bir tencereye alın. Üzerini kapatacak kadar su ve tuz ilave ederek pişirin. Başka bir kapta az yağlı kıymayı suyunu bırakıncaya kadar kavurun. Küp şeklinde kesilmiş 2 adet soğanı da kıymaya ilave ederek kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve cevizi ilave edin ve soğumaya bırakın. Çiğköftelik kıyma, ince bulgur, tuz ve karabiberi az su ilavesiyle macun kıvamına gelecek şekilde yoğurun. Hazırladığınız bu harcın bir kısmını ayırdıktan sonra misket büyüklüğünde köfteler yapın. Kalan kısmından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak içini oyduktan sonra içli köfte yapar gibi içine cevizli harçtan ilave ederek kapatın. Köfteleri bir süzgece alın. İçinde su kaynayan bir tencereye bu süzgeci yerleştirin. Bir süre haşladıktan sonra, daha önce hazırlamış olduğunuz salçalı et suyuna süzerek alın. 2 limonun suyunu sıkın. Tereyağını eritin, naneyi yağda biraz çevirin ve yemeğinizin üzerine döktükten sonra servis yapın.

27.08.2009

sodalı börek

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
malzemeler:
  • 4 adet yeşi biber
  • Milföy hamuru (tepsiye göre değişiyor)
  • 2 adet yufka
  • Yarım kilo kıyma
  • 3 adet domates
  • 3 baş soğan
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 şişe soda
Yapılışı:
  1. Biraz sıvıyağlı tavada kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulur. Doğranmış soğan ve biber ilave edilir. Onlarda suyunu salıp çekince doğranmış domates ilave edilir. Baharatları ilave edilerek soğumaya bırakılır.
  2. Tepsinin 1 sırası milföyler kaplıyacak şekilde sıralanır.
  3. 1 yufka didiklenir ve milföyün üzerini örtecek şekilde yayılır.
  4. Üzerine börek harcı yayılır.
  5. Tekrar 1yufka didiklenir ve harcın üzerini örtecek şekilde yayılır.
  6. Daha sonra börek tepsisinin tümünü kaplayacak şekilde en son kat olarak milföyle kapatılır.
  7. Milföyleri üçgen olacak şekilde kesildikten sonra 1 şişe sodayı heryere dökeriz. Üzerini başka bir tepsi yada alüminyum folyo ila kapatıp 1 gece buzdolabında bekletiriz. Ertesi gün 1 yumurta ve birazsıvıyağı çırpar, üzerine sürer ve yaklaşık 200 derece fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişiririz.

haşhaşlı cevizli lokma

1 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Dsc01508
Bu tarif oldukca basit . Sebebide hazır ekmek hamurundan yapılabiliniyor olması. Bazen açma hamurundan da yaparım. Ama hazır ekmek hamuru gibi bir alternatifim de varken zaman zaman değerlendiririm. Sizler de deneyin. Hiç pişman olmayacaksınız.
Dsc01507
Malzemeler:
  • 2-3 çorba kaşığı haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 5 adet ekmek hamuru
Yapılışı:

  1. Fırını 130 derecede 10-15 dakika kadar ısıtın.

  2. Haşhaşı 1 su bardağı sıvı yağ ile inceltinBu arada hamuru dörde bölün. Bir parçasını alın.

  3. Düz bir zemin üzerine çok az yağ damlatın ve hamuru üzerine koyun ve yavaş yavaş elinizle yarım santim kalınlığında dikdortgen olacak şekilde inceltmeye çalışın.

  4. Üzerine haşhaşlı karışımdan istediğiniz kadar sürün ve ceviz içi serpin.

  5. Uzun kenarından rulo şeklinde sarın.

  6. İki parmak genişliğinde kesin ve dik olarak tepsinin kenarından başlayarak dizin.

  7. Diğer kalan hamur parçalarınada aynı işlemi uygulayın.

  8. Hepsini tepsiye dizdikten sonra kalan haşhaşlı karışımı elinizin yardımıyla üzerlerine sürün. (Eğer kalmadıysa 1 çay bardağı kadar ilave haşhaşlı karışım hazırlayabilirsiniz. Bu karışımdan koyulan miktar damak zevkine bağlı olduğu için az veya çok gelme ihtimali var).

  9. Isıtılmış fırının içinde yaklaşık 10-15 dakika kadar tepsiyi bekletin.Böylece hamurumuz güzelce mayalanacak ve kabaracak.

  10. Daha sonrada fırınımızın ayarını 180 derceye getirerek üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
Dsc01504

içli ekmek

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Iliekmek01
Malzemeler:
  • 5 adet ekmek hamuru
İç malzemesi:
  • 200 gr dana kıyma
  • 1 adet büyük soğan
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta( sarısı üzerine sürmek için)
Yapılışı:
  1. İçini hazırlamak için ; önce tavaya 1 çay bardağı sıvıyağın yarısını aktarın. Daha sonra kıymayı çok az tuz katarak suyunu salıp çekene kadar kavurun.
  2. Soğanı yemeklik doğrayın tavaya ilave edin şeffa bir renk alana kadar kavurun. En son olarakta kup şeklinde doğranmış patatesleri ilave edin. Tuz ve karabiber ( isterseniz pulbiber) ilave edin ve yaklaşık 15 dakika kadar ara ara karıştırarak kapağı kapalı olarak patetesli harcı pişirelim.
  3. Fırını 130 derecede 10-15 dakika kadar ısıtın.
  4. Hamuru dörde bölün.
  5. Düz bir zemin üzerine çok az yağ damlatın ve hamuru üzerine koyun ve yavaş yavaş elinizle 1 santim kalınlığında oval olacak şekilde inceltmeye çalışın.
  6. Elimizle açtığımız hamurun uzun tarafına patatesli içten dörtte birini koyun.( ben biraz peynir de ufaladım içine)Ili_ekmek1
  7. Uzun kenarından rulo şeklinde sarın.
  8. Hamurun iki ucunuda içinin dışarıya çıkmaması için bastırın. Daha sonra iki ununu birleştirecekmiş gibi bir simit yapın(ben şeklini böyle tercih ettim. Ama siz isterseniz uzun olarak ta tepsiye yerleştirebilirsiniz.) Yağlanmış tepsiye yerleştirin.Ili_ekmek2
  9. Diğer kalan hamur parçalarınada aynı işlemi uygulayın.
  10. Hepsini tepsiye dizdikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  11. Isıtılmış fırının içinde yaklaşık 10-15 dakika kadar tepsiyi bekletin.Böylece hamurumuz güzelce mayalanacak ve kabaracak.
  12. Daha sonrada fırınımızın ayarını 180 derceye getirerek üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
Iliekmek

fırında omletli ekmek

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Frnda_omletli_ekemekMalzemeler:
  • 1 adet bayat ekmek
  • 250 gr peynir
  • 3 adet yumurta
  • 4-5 adet yeşil sivri biber
  • kırmızı pulbiber(isteğe bağlı)
  • tuz (peynir tuzsuz ise )
  • Ekmekleri yağlamak için rama
Yapılışı:
  1. Ekmekleri dilimleyin.
  2. Üzerlerine yağ sürün.
  3. Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin.
  4. Peyniri bir kabın içinde ezin.
  5. Yumurtaları çırpıp içine ilave edin.
  6. Biberleri yemeklik doğrayın. Biberleri de yumurtalı karışıma ilave edin.
  7. Karışıma gerek duyuyorsanız tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün.
  8. İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber sepin.
  9. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın.
  10. Sıcak olarak servis yapın
afiyet olsun.

aşure yapımı

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
MALZEMELER;
    Aure
  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • yarım su bardağı nohut
  • yarım su bardağı kurufasulye
  • yarım su bardağı kuru üzüm
  • 10-15 adet kuru kayısı
  • 1 su bardağı yer fıstığı
  • 7-8 adet kuru incir (ben evdekiler yemediği için tercih etmiyorum)
  • 1 adet elma
  • 2 su bardağı şeker
  • tuz
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
  • tarçın
YAPILIŞI;
  1. Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
  2. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
  3. Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın. Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve  üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın.
  4. Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapyorum. Sebebi  aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.)
  5. Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.
  6. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri  ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler)
  7. Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.
Afiyet olsun

paçanga böreği

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Pcng1alzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 100-150 gr pastırma (doğranmış)
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 1 adet domates
Kızartmak için: mısır özü yağı
Yapılışı:
  1. Yufkalar üst üste serilir ve 8’e bölünür. Toplamda 16 adet parça olur.
  2. Domatesleri de 16 dilime kesin. (önce 2 ye sonra 8 e)
  3. Yufkaların kıyısına önce biraz pastırma 1 dilim domates birazda kaşar koyun ,Pcng3                             kenarlarını içindekiler dökülmemesi için içeri katlayın. Pcng2                              Sonrada kıyıdan ucuna doğru geniş ce dikdörtgen olaak şekilde katlayın.
  4. Geri kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayın.
  5. Yağda kızartılan börekleri kağıt peçete üzerine alın. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.

bezelye konservesi

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler: (4 adet 1 kiloluk kavanoz çıkıyor)
  • 3 kilo araka bezelye
  • 2 litre sıcaksu
Yapılışı
  1. Orta irilikte, taze ve körpe bezelyeler seçilmelidir.
  2. Bezelyeler kapçıklarından temizlenip, tanelenir.
  3. Çok kart,  sarı  renkli taneler fazla nişasta içerdiklerinden, sonradan bulanık görünüme neden olurlar. Bu yüzden, böyle taneler ayrılır.
  4. İyice yıkanan taneler kaynamakta olan suya atılarak 2-3 dakika haşlanır. Süre bitiminde bir süzgece alınarak haşlama suyu süzülür.
  5. Bezelyeler sıcak halde iken kavanozlara doldurulur.
  6. Bir kiloluk kavanozlara bir tatlı kaşığı, yarım kiloluk kavanozlara yarım tatlı kaşığı tuz konarak bezelyeleri örtecek ve tepede 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde kaynar su ilave edilir.
  7. Kapakları sıkıca kapatılır.
  8. Hazırlanan kavanozlar düdüklü tencerede, yarım kiloluk kavanozlar 35 dakika, bir kiloluk kavanozlar 40 dakika süreyle kısık ateşte, düdüğü açık vaziyette kaynatılır.Kaynama süresi düdüğünden ses gelmeye başladıktan itibaren hesaplanır.

menemenlik konserve

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar

MENEMENLIK KONSERVE

Konserveleri yaptıkça hepsini bir köşeye dizdim. Gelip geçtikçe düzeltiyorum sağına bakıyorum soluna bakıyorum. Eşimde bunu görünce "sen artık bunları yemeğe kıyamazsın" dedi.  Tabiiki bu kavanozlar evdegüzel dursada ben güzel güzel yerim gibi geliyor...

Menemenlikkonserve

Malzemeler: (7 adet 250 kavanoz kavanoz çıkıyor)
  • 1 kilo araka domates
  • yarım kilo ince körepe yeşil biber
Yapılışı
  1. Domates iyice yıkanır ve kabukları soyularak yemeklik bir kaba doğranır. Yeşil biberde doğranır.
  2. Kabın içindeki doğranmış olan 1 kilo domatese 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilip karıştırılır.
  3. Kavanozlara istediğiniz miktar domates ve biber doldurularak (tepede 1 cm boşluk kalacak) kapağı sıkıca kapatılır.
  4. Hazırlanan kavanozlar düdüklü tencerede 35 dakika süreyle kısık ateşte, düdüğü açık vaziyette kaynatılır.Kaynama süresi düdüğünden ses gelmeye başladıktan itibaren hesaplanır.
  5. Tencereden çıkarınca kapaklarının üzerine çevirip dizin. 1 gün kadar bu vaziyette beklesin. Ertesi gün düzelttiğinizde kapaklarından bir sızıntı olmuyorsa kapaklar tutmuş demektir.

26.08.2009

çikolata soslu etimekli tatlı

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar

1 paket etimek
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 paket lıght vanilyalı puding
1 paket çikolatalı sos
1kilo süt(yarısı pudinge yarısı çikolatalı sosa)
Etimekleri en büyük borcama dizdim.Şekeri çukur teflon bir kabta erittim biraz rengi karamelleşti eridikten sonra suyu koydum tekrar şeker eriyene kadar ocakta tuttum etimeklerin üzerine döktüm.1 paket vanilyalı pudıngi 500gr süt ile pişirip üzerine döktüm hemen arkasından 1 paket çikolatalı sosu 500gr süt ile pişirip üzerine döktüm biraz oda sıcaklığında bekletip buzdolabına koydum üzerine hindistan cevizi dökerek servis yapabilirsiniz.Üzeri isteğe bağlı hindistan cevizi ve antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz

25.08.2009

mutfaktaki ip uçları

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar

Mutfaktaki İp Uçları

Terbiye Yöntemleri
Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle, hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin etin lezzetli olması büyük önem taşır. Etin lezzetini arttırmak için yapılan işlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir. Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuşatılması ve tatlandırılmasıdır.
İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marinat: Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın.
Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.
Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır.
Et Pişirirken
Benmari usulü pişirme, yemeğin tencerenin altında yanan ateşle temasının önlenmesi amacıyla, içinde su olan bir tencerenin içine oturtularak yavaş yavaş pişirilmesi yöntemidir.Bu yöntem tercih edildiğinde, alttaki tenceredeki suyun, üstteki tenceredeki yemeğin en az yarısına kadar gelmesine dikkat edilmelidir.
Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı 160 °C’de kullanın.
Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu sürün ayrıcada alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer. Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180 °C’ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Eğer eti fırına vermeden önce yağlayacaksanız, yağlı tarafının gelmesine dikkat edin. Tariften yemek yaparken ölçülerin uygulanması büyük önem taşır. Şeker, un gibi malzemeyi kap içinde ölçeceğiniz zaman, yerleştirmek için bastırmaktan kaçının Aksine, hafifçe bir biçimde karıştırın. Tariflerdeki ölçüler buna göre verilmiştir.Birçok çorbaya, sosa ve pilava lezzet veren et sularının iyi sonuç vermesi için, günlük tüketilmesi gerekir. Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetini bozulmasına neden olur.Rostoyu pişirdikten sonra 15 dakika bekletip servis yaparsanız, hem lezzeti daha iyi olur, hemde daha rahat kesilir.Izgara etlerini servis yaparken üzerlerine aromalı bir parça Sana koyarsanız değişik bir lezzet elde edersiniz.
Sote etmek, sebze balık veya etlerin, yağda karıştırılarak veya iri parçalar halindeyseler alt üst edilerek, rengi koyulaşıncaya kadar pişirilmesidir. Sote ederken, pişirilecek malzemenin eşit büyüklükte olmasına dikkat edilmelidir. Küçük parçalar halinde doğranmış sebze, balık veya etler sote edilirken, tava veya tencerenin kapağı kapatılmaz. Ama parçalar büyük ise, gereçler renk aldıktan sonra, kapak örtülerek pişirmeye devam edilmelidir.
Et kavururken tencerenin etrafında biriken (yapışkan) maddeleri sıyırarak tencerenin içine alın. Çünkü bu maddeler bol miktarda aroma içermektedir.
Kızartma Yaparken
Gratine etmek, temel anlamıyla bir yemeğin üstünü kızartmaktır. Bunun için yemeğin üstüne, beşamel sos, rendelenmiş peynir veya yumurtayla karıştırılmış ekmek içi sürülür ve fırına verilir. Gratine tadını mümkün olduğunca fazla alabilmek için ise, yemeğin konulduğu kabın fazla derin olmaması gerekir.
En çok tercih ettiğimiz pişirme yöntemlerinden biri de kızartmadır. Eğer derin yağda kızartma yapıyorsanız iyi sonuç alabilmek için yiyeceğin hacminin dört katı yağda kızartmalısınız.Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için kızartılacak malzemeden küçük bir parçayı yağa atın. 20 Saniyede yüzeye çıkıyorsa yağ istenilen ısıdadır.Kızartma süresince yağın ısısı sabit kalmalıdır. Bunun için kızartma kabına bir seferde fazla yiyecek koymamaya dikkat edin.Unutmayın! İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz.Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, içi çiğ kalır. Yiyecekler aşırı yağlı olur. Ömrünü tamamlamış yağ sürekli köpürme ve duman yapar. Kızartmada kullandığınız yağın mısır özü ve ayçiçek olmasına dikkat edin, zeytinyağı kızartma için uygun bir yağ değildir.
Kızartılacak olan yiyecekleri önceden baharatlamayın. Çünkü baharat yiyeceğin yüzeyinede hoş görünmeyen noktacıklar meydana getirir.
Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde. Yağın sağlıklı bir şekilde defalarca kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın. Yağın bozulmaması için, yiyecekleri ıslak veya nemli olarak fritöze atmayın.
Kızgın yağa bakırlı ve kalaylı gereçlerin sokulması, yağın bozulmasına neden olur. Bu tür gereçlerin paslanmaz çelik olması gerekir.
Kızartılacak yiyeceklerin eşit büyüklükte kesilmesi, eşit oranda kızarmalarını sağlayacaktır.
Kızarmada ideal ısı, 175-195 °C’dir. Yağın ısısının düşük olması yiyeceğin yağ çekmesine, yüksek olması ise, yanmasına neden olur. Yağın sıcaklık derecesini anlayabilmek için, içine küçük bir ekmek parçası atın. Eğer ekmek altın sarısı rengi bir dakikada alırsa yağ 175 °C, 40 saniyede alırsa 190 °C, 20 saniyede alırsa 195 °C’dir.
Yumuşak dokulu yiyecekler kızartılırken, yüzeyinin zarar görmemesi için yiyecek bir bulamaça (un, yumurta veya galeta unu) batırdıktan sonra kızartılır. Bu tür yiyecekler kızartılırken yağın bozulmaması için, kaplama maddesinin fazlasının atılması gerekir.
Dondurulmuş gıdalar kızartılırken, kızartılacak parçalar küçük ise, çözdürülmeden kızgın yağa atılabilir. Ama büyükse Mutlaka çözdürülüp sonra kızartılmalıdır.
Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın. Böylece daha az yağ çekeceklerdir.
Kızartma yaptığınız besinlerin fazla yağ çekmesini istemiyorsanız yiyeceklerinizi yumurtalı una (galeta unu da olabilir) batırıp 15 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra kızartırsanız, hem daha lezzetli hem de daha az yağ çekmiş olacaktır.
Salata ve Garnitür İpuçları
Salata yaparken öncelikle salata Gereçlerinin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü malzemenin ıslak olması, sosun malzemeye nüfus etmesini engeller. İyi bir salata için ayrıca, Gereçlerin birbirini bütünler nitelikte olması gerekir. Örneğin kabakla dereotu, domatesle fesleğen, cevizle peynir birlikte kullanıldığında iyi sonuç verirler.
Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli.
Çılbır yaparken, su yumurtanın üzerini kapatacak miktarda olmalı, pişirmeyi kolaylaştırmak için de suyunu biraz tuz ve sirke eklenmelidir.
Sebze Pişirirken
Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur.
Sebze yemeği pişirilirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
Yeşil renkli sebzelerin rengini korumak için tencerenin kapagı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya yemek tencerenin kapağı sık sık açılarak pişirilmelidir.Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.Haşlama Yaparken
Makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v.b.sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
Et suyu yaparken mutlaka soğuk su ile haşlayınız. Böylelikle aromalar eşit oranda yayılır.Hamur İşleri
Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır.
Kekinizin kabarmasını istiyorsanız margarin ve şekerini iyi çırpın. Güzel kek yapmanın bir koşulu da margarin ve yumurtanın oda sıcaklığında olmasıdır.
Börek veya kek yaparken Sana kullanırsanız hamurunuzun daha iyi kabardığını ve lezzetli olacağını göreceksiniz.
Erimiş Sana yağının içine süt katıp yufkanın her katmanına sürerseniz böreğinizin daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine doyamıyacaksınız.
Ürünleri Saklarken
Balığı derin dondurucuya kaldırmadan önce içine limon sıkılırsa çözüldüğünde kokusu daha az olur.
Pişirme Gereçleri
Düdüklü tencereye konacak malzeme ve su miktarı, tencereyi hiçbir zaman tam olarak doldurmamalı, tencerenin en az 1/3 ‘ü boş kalmalıdır.
Pişirme Hatalarını Düzeltme
Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi kabuklarını soyup ikiye kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın.
Çorbanız çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz. Bunun için iki kaşık eritilmiş Sana’yı bir kaşık unla karıştırıp ve bu karışımı pişmekte olan çorbanıza yavaş yavaş ekleyin.
Pilavı tutturmak ustalık ister. Eğer pilav suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine doyamıyacaksınız.Hamur İşine Soyunurken
Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika dinlendiriniz. Üzerini nemli bir bez ile kapatıp buzdolabına koyunuz. Böylece hamur daha iyi açılacak ve daha iyi performans verecektir.
Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın.
Kek – Pasta Yaparken
Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın. Hamurun yapışmadığını göreceksiniz.
Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kağıt döşeyin. Fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı hununin içinde kalır.
Pastalara kattığınız fındık, ceviz, v.s.’nin dibe çökmemesi için una buladıktan sonra karışımın içine katın. Böylece piştiğinde pastanın içine eşit bir şekilde dağılmış olurlar.Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce kalıpların içine yağlı kağıt koyarsanız kekleriniz yapışmaz.
Kir – Leke – Neme Karşı
Çelik tencerenizdeki lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hemde pırıl pırıl olacaktır.
Çatal – bıçaklarınız kararıyorsa, bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun.
Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz.
Yağ şişelerini yıkarken, şişenin içine birkaç parça kaya tuzu koyun (baharatçılarda bulabilirsiniz) ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan sonra yıkadığınızda pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın. Bu şekilde rutubet almalarını önlemiş olursunuz.
Yemek yaparken tencerenin dibi tutuyorsa, bir miktar karbonatı suyla karıştırıp hamur haline getirin ve bu hamurla tencerenin dibini örtün, birkaç dakika bekletin. Kolayca temizlenecektir.
Şişelerin dibini temizlemek için, içine gazete parçaları atıp su doldurun. Birkaç saat bekledikten sonra, deterjanlı sıcak suyla yıkayın.
Tazeliği Koruma Yolları
Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur işlerini atmayın. Alüminyum folyoya sararak ısıtın. Yeni pişmiş gibi taptaze olacaktır. (Eğer ısıtmak için fırın kullanacaksanız, folyo yerine fırın torbasına da koyabilirsiniz.) Fakat üzerine az miktarda su serpin.
Donmuş veya kristallenmiş balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletiniz.
Hazırladığınız sosun servise kadar soğumadan kalmasını istiyorsanız, sos kabını sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin. Bu şekilde ısısını ve lezzetini koruyacaktır. Üzerinin kabuk bağlamasını önlemek için üzerine bir parça margarin bırakın ve yağlı kağıt ile örtün.
Kahvenizi ağzı iyi kapanan bir kutuya koyduktan sonra buzlukta bekletin. Uzun süre bayatlamadan kalacaktır.
Kesik limonların beklerken kurumaması için, limonu kesik yüzeyi alta gelecek şekilde bir tabağa koyun ve üstüne bir bardak kapatın. Limonun kesik yüzeyine dökeceğiniz bir miktar tuz da kurumasını geciktirecektir.
Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın.
Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz.
Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın. Bu şekilde rutubet almalarını önlemiş olursunuz..
Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın.
Tuz alırken iyotlu olmasına dikkat edin. İyot, ısı ve ışıktan hemen etkilendiği için, tuzu
yemek piştikten sonra ilave edin.
Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine alınız. Çünkü bir
kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır.
Yumurtanın Sırları
Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı hununin içinde kalır.
Yumurta akını çırptığınız zaman çırpılan kap yağdan arınmış olmalı ve az miktarda tuz eklenmeli ki yumurta beyazı iyi kabarsın.
Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.
 Balik Kokusu
Balik kizarttiktan sonra mutfaga sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardagi su ve 2 çorba kasigi sirkeyi kaynatiniz
Limon Kabuklari
Suyunu siktiginiz limon kabuklarini atmayiniz.Çelik esyalarin, biçaklarin parlatilmasinda kullanabilirsiniz
Domates Kabukları
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
Soğan Soyarken
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
Mayonez Hazırlama
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
Kuru Bakliyat
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
Soslar
Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
Kahve Nemli Ise
Türk kahvesinin nem aldigini farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme seker koyun
Tuzluk Tikaniyorsa
Tuzluklariniza biraz pirinç koyunuz
Kolay Sogutma
Buzdolabiniz bozuldu, ya da artik bos yer yok. Temiz bir kovayi musluk suyu ile doldurun. Içine bir çorba kasigi sofra tuzu atin. Siseleri daldirin. Yeterince soguyacaklardir.
Yemeginizin Tuzunu Fazla Kaçirinca
Tencereye birkaç parça çig patates atin. Fazla tuzu çekecektir.
Sogan Soyarken
Gözleriniz mi yasariyor? Sogani, içi su dolu bir tasin içinde soyun. Sikintidan kurtulursunuz.
Patetes Pisirmenin Püf Noktasi
Pisirme suyuna bir kasik sirke koyun. Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur.
Ceviz Lekesi Elden Nasil Çikarir?
Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batirilmis bir pamukla ovulur. Sonra da soguk suyla ovulur. Ardindan soguk suyla yikanir. Ceviz lekesi tamamen çikar.
Bakir Kaplarin Parlatilmasi
Bir bezi sirke ile hafifce islatip, bakiri ovun. Kaplariniz piril piril olur.
Sıktıgınız Limonlari Atmayin
Degersiz olarak gördügünüz limon kabuklarini günesli bir yere koyup kurutursaniz, iyi bir temizleme aracina sahip olursunuz. Bu kurumus kabuklarla, özellikle isli ve yagli mutfak esyalarinizi ovarken, sasirtici sonuçlar alirsiniz.
Yagli Siseler Nasil Temizlenir?
Önce deterjanla yikayin. Sonra durulanan sisenin içine sodali su koyarak sallamaya baslanir. Bes dakika kadar sallanan sise çalkalanip bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir. Bir süre bu sekilde sallanan sise kisa bir zaman sonra yaglardan tamamen temizlenmis duruma gelecektir.
Mutfakta Tikali Lovabolarin Açilmasi
Lastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin. Kaynar sodali su, tikali delikten dökülürse, tikali yer hemen açilacaktir.
Sogan Kokusu Ellerden Çikarilabilir
Evvelden hasladiginiz patatesi mutfaktaki isiniz bitince elinize sürerek ovusturunuz. Bu isleme bes dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokulari alip götürecektir.
Mutfaktaki Haserelerle Savas
Mutfakta özellikle dolaplarda dolasan hamam böcegi, karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.
Kavanoz Kaplamalari
Ne kadar zordur sikismis kapaklari açmak. Oysa kapagi biraz ocak atesine tutarsaniz, kolayca açilir. Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapagini sokarak da ayni sonucu aliriz. Bir de kavanozun altindan kuvvetlice elimizle vurarak da sikisan kapaktan kurtulabiliriz.
Ekmek
Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlaniriz, özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa biçagimizin ucunu biraz atese tutarsak daha kolay yapabiliriz

sosisli milföy

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler:
1 paket kare milföy hamuru
500 gr kokteyl sosis
2 yumurta sarısı
Yapılışı:1 Milföy hamurlarını merdaneyle 2.5 mm kalınlığında olacak şekilde inceltip sosisleri saracak ve biraz uzun olacak şekilde kesin. 2 Her bir milföy parçasının ortasına 1 sosis koyup rulo şeklinde sarın. Uçlarını şeker kağıdı şeklinde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın. Afiyet olsun…

ezogelin çorbası

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler:
2 çorba kaşiğı un
2.5 çay kaşığı nane
2.5 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı margarin
1/2 çay kaşığı karabiber
1/4 kg kırmızı mercimek
1/2 çay kaşığı kırmızıbiber
Tuz
 Yapılışı:Kırmızı mercimeği temizleyin ve bir tencerede kaynattığınız et suyunun içine atın. Mercimek iyice yumuşayıp dağılıncaya dek pişirin. Sonra sügeçten geçirin ve tekrardan tencereye koyup bir süre hafif ateşte bırakın. Bu sırada unu diğer bir kapta hafif ateşte tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak kavurun. Unun rengi değiştiğinde ağır ağır ılık su ilave ederek macun kıvaına getirin ve et sulu mercimeği yavaş yavaş karıştırarak ilave edin.Bunu bir taşım kaynatıp ateşten alın. Diğer bir kapta yağı eritin, içine kırmızıbiber, nane ve karabiber katın. Bu yağı çorbanın üstüne dökün ve bir iki karıştırıp, servis yapın.Afiyet olsun…

bisküvili yalancı supangile

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler:
1 paket kaymaklı bisküvi
veya sade
1 litre süt
1 paket kakolu puding
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
Üzerine süslemek için hindistan cevizi
Yapılışı:1 litre süte pudingi ve kakaoyu şekeri ilave ediyoruz.Koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.Ocaktan aldıktan sonra  1 yemek kaşığı tereyağını ilave edip karıştırıyoruz.Bisküvileri elimizle kırıp kaselere koyun.Üstüne yapmış olduğumuzu pudingi döküyoruz.Süslemek için hindistan cevizini döküp süslüyoruz. Afiyet olsun…

kakaolu krep

1 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler:
2 su br. Un
2 su br. Süt
3 adet yumurta
1 çorba kş. Kakao
1 paket vanilya
2 çr.kş. şeker
1 çr. Kş. Sıvıyağ
1 tutam tuz

Yapılışı:Yumurtayı çırpın sütü ilave edin.Kakao ilave edin. çok az yağ atın.Sonra tavaya krep yayarak içine dökün.Krep olduktan sonra muzu üzerine pudra şekeri döküp kreple beraber servis yapın.Afiyet olsun…


vitaminli çorba

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler:
1 adet kereviz
1 adet iri havuç
1 adet pırasa
1 adet patates
1 adet soğan
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
6 su bardağı et suyu
tuz
Yapılışı:Kereviz, patates, havuç soyulur, pırasa temizlenir, birkaç parçaya kesilir. Sebzelerin üzerine az miktarda su konur, orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Kevgirden ya da mutfak robotundan geçirilerek ezilir. Diğer yanda ince kıyılmış kuru soğan ve sıvıyağ kavrulur. Üzerine sebze püresi katılır 1-2 dakika kavrulur, et suyu ve tuz eklenir, 1 taşım kaynatılır, yumurta ve süt çırpılır, çorbaya katılır, sürekli karıştırarak bir taşım pişirilir.

ağlayan kek

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler:
4 yumurta
3 fincan şeker

3 fincan un
1,5 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı süt
1 paket kabartma tozu
kreması :
1 su bardağı süt
1 paket krem şanti
sosu:
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı kakao


Yapılışı:Keki için önce yumurta ve şekeri çırpın. Sonra 2 çorba kaşığı sütü ve kakaoyu ilave edin. Biraz çırptıktan sonra ununu koyup tekrar çırpın. En son kabartma tozunu koyup güzelce çırptıktan sonra yağlanmış tepsiye bosaltıp 175 derece ısıtılmıs fırına koyun.30 dakika sonra alın ve sıcak kekin üstüne 2 su bardağı sütü her yerine gezdirerek boşaltın. Sonra soğumaya bırakın. Kek soğuduktan sonra önceden hazırlanmış krem şantiyi üzerine sürün.Sosu için hepsini koyup karıştıra karıştıra pişirin. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kekin üstüne boşaltın. Buzdolabında biraz beklettikten sonra servise yapabilirsiniz.Afiyet olsun…


klasik güllaç,bademli güllaç,lorlu güllaç

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
güllaç Tarifleri

Klasik Güllaç

3 litre süt,1 kg şeker ile kaynatılıp ılık vaziyete getirildikten sonra,tepsiye konan her güllaç yaprağının parlak tarafı üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir.Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaçların üzerine dökülür.Buzdolabı veya serin bir yerde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz,badem,fıstık,fındık ve arzu üzerine gülsuyu ilavesiyle servis yapılır.Afiyet olsun.

Bademli Güllaç

Her zaman cevizli yemeye alıştığımız güllaç için değişik bir tarif.
Malzemeler
  • 1 litre süt
  • 10 yaprak güllaç
  • 500 gram şeker
  • 100 gram file badem
Üstü için
  • 1/2 adet Nar
  • 25 gram Antep Fıstığı
Hazırlanışı
  1. Şeker sütte tamamen çözülünceye kadar kaynatılır.
  2. Süt ılıklaşınca yapraklar ortadan kırılarak tek tek servis kabına konulup sütle ıslatılır.
  3. Her katın arasına file badem serpilir.
  4. Kalan şekerli süt güllacın üzerine dökülür.
  5. En az dört saat bekletildikten sonra üzeri nar ve fıstıkla süslenip servis edilir.
Notlar
  • Süt mutlaka ılık olmalı. Sıcak olursa yapraklar erir. Soğuk olursa hem şeker erimez, hem de yapraklar zor yumuşar, bekleme süresi uzar.
  • Eğer daha hızlı yapmak istiyorsanz. Sütün yarısını şeker ile karıştırıp kaynatın. Geri kalan sütü eklediğinizde şekerli sütü hızlıca ılıklaştırmış olursunuz.


    Lorlu Güllaç

    Malzemeler:
    1/2 paket (6 yaprak) güllaç

    İçi (kesmik - lor):

    2 kg süt

    1,5 limonun suyu
    2,5 yemek kaşığı şeker

    Şerbeti:
    2,5 bardak şeker
    2,5 bardak su

    Yapılışı:
    1. Önce loru hazırlayın. Bunun için sütü kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra önceden sıkıp hazırladığınız limon suyunu içine dökün. Süt birkaç saniye sonra kesilmeye başlar. 2-3 dk kadar kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Üstte bir peynir tabakası, altta sarımsı (yoğurt suyu gibi) bir su görülecektir. Bir tülbent (veya elek) yardımıyla bu suyu süzdürün. Üstte kalan tabaka lor peynirinizdir.
    2. İyice suyu süzülen ve biraz ılıyan loru bir tabağa alıp içine 2,5 yemek kaşığı şekeri karıştırın. Bu karışım güllacınızın içi olacak.
    3. Güllacı hazırlayacağınız tezgah ya da masa üzerine (veya yere) bir sofra bezi serin. Bir yanınıza içine su doldurduğunuz geniş bir tepsi, bir yanınıza da güllacı hazırlayacağınız yuvarlak bir tepsi koyun. Güllaç yapraklarını bıçakla düzgünce ikiye kesin. Elde ettiğiniz 12 adet yaprağın birini tepsiye koyduğunuz suya daldırıp çıkarın, sofra bezinin üstüne serin. Yumuşaması için 1-2 dk bekleyin.
    4. Yumuşayan yaprağı dikkatlice önünüze alın, kestiğiniz geniş ucuna 1 yemek kaşığı kadar lor serpin, yan uçlarını kapatarak sigara böreği gibi sarın, uzun bir rulo elde edin. Ruloyu 3 parçaya kesip yuvarlak bir tepsiye yerleştirin.
    5. Tüm güllaçları tepsiye bu şekilde sıralayın. Dikkat edeceğiniz tek nokta güllaç yapraklarını ıslattıktan sonra yeteri kadar bekletmek. Fazla bekletirseniz çok yumuşayacağı için parçalanabilir, az bekletirseniz de rulo yapacak kıvama gelmeyip kırılabilir. Bu nedenle birini rulo yapmadan önce bir sonrakini ıslatıp yumuşamaya bırakın.
    6. Güllaç tepsinizi hazırladıktan sonra şerbetinizi kaynatın. Kaynar şerbeti tatlının üstüne bekletmeden dökün. Üzerini bir tepsiyle kapatarak şerbeti iyice çekmesini sağlayın. Soğuduktan sonra antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

24.08.2009

kremalı mantar soslu tavuk şinitsel

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar



  • 1 tavuk göğsü(isteğe göre kalın veya ince kesilmiş)ÖNEMLİ:tavuk göğüslerini tuzlayıp bir gece zeytinyağında bekletirsek daha yumuşak oluyor(isterseniz içine kekikte atabilirsiniz.İnce kesilmiş göğüsleri çırpılmış yumurtaya batırıp galeta ununa bulayıp kızartmaya hazır hale getirelim.                                                                                                                                           sos için:1küçük sütkreması                                                                                                                                                                              1tutam karabiber                                                                                                                                          yarım kilo kabukları soyulmuş ince doğranmış kültür mantar(mantarları yıkamamak için kabuklarını soyuyoruz)                                                                                            Yapılışı:Öncelikle hazırladığımız mantarları tereyağında soteleyelim ve kremayı ve karabiberi ekleyelim.kızarttığımız şinitsellerin üzerine sosu gezdirelim.Harika oluyor.Ben genellikle pilavla ikram ediyorum  tercih sizin.Başka sitelerde bu tarif yanlış veriliyor doğrusu budur.


23.08.2009

kafesli pilav

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar


Malzemeler:
8 kişilik
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı ,biraz sıvıyağ
  • üzerini geçecek oranda yaklaşık 2 su bardağı su
  • 4 yaprak milföy hamuru
  • 250 gr kuşbaşı et
  • Tuz, karabiber
Hazırlanması:Tereyağı ve sıvıyağı bir tencereye alın ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci üzerine ekleyin. Sürekli karıştırarak 10 dakika kavurun ve suyunu ilave edin.pilavımız pişerken ayrı bir tencerede kuşbaşı etlerimizi pişirin.pişen etlerimizi pilavın içine ilave edip karıştırın.Milföy hamurlarını merdane yardımı ile inceltip bir parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Küçük sufle kaplarını yada ısıya dayanıklı kaplarda olabilir yağlayıp şerit halindeki milföyleri boydan boya dışarı taşacak şekilde içlerine yerleştirin.

İç harcı 20 dakika sonra ocaktan alıp kaplara paylaştırın. Kenarlardaki parçaları kabın üzerine doğru toplayın.

Önceden ısıtılmış 180C fırında milföy hamurları kızarana kadar pişirip servis yapın.

21.08.2009

fare pasta

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar

Fare Pasta


Malzemeler :
1 p. milföy hamuru
3 su b. süt
4 çorba k. un
1 su b. tozşeker
1 p. vanilya
1 yumurta sarısı
1 çorba k. tereyağı
1 kase hindistan cevizi rendesi
damla çikolatayumuşak şeker
Badem

Hazırlanışı:
İlk olarak kreması hazırlanır. Bunun için; 3 su b. süt, un, toz şeker, vanilya, yumurta sarısı ve tereyağı alınarak karıştırılarak pişirilir. Diğer taraftan milföylere şekil verilir. Milföyden bıçak yardımıyla damla şeklinde kesilir. Artan kenar kısmından da kulakları kesilerek fırında pişirilir.Pişen milföy hamurlarının orta kısmına kremadan konulduktan sonra üzeri krema ile kaplanır. Daha sonra her yeri hindistan cevizi ile kaplanır. Kulakları, kuyruğu ve damla çikolatadan gözleri takılır. Çocukların seveceği ilginç bir pasta. (Kaynak: Resim ve Yazı Oktayustam.com Sitesinden Alıntıdır.)

15.08.2009

saray tatlısı

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler:

  • 2 Yumurta (Birtanesinin sarısı üzerine)
  • 1 Paket margarin (oda sıcaklıgında)
  • 1 Fincan ayçiçek yağı
  • 1 Paket Kabartma tozu
  • 4 Bardak un
  • 150 gr Fındık
  • Şerbeti için;
  • 4 Bardak su
  • 3,5 Bardak Şeker
  • Yarım Limon
Hazırlanışı: Ön hazırlık olarak şerbet kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Derin bir kaba tüm malzemeler konur ve kulak memesi kıvamını gelene kadar yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlayarak şekil verilir ve fırın tepsinine dizilir (tepsi yağlanmaz), üzerine ayırdığımız yumurtanın sarısı sürülür,1 er adet fındık ortasına konur. Önceden ısıtılan 75 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet kepçe yardımıyla tatlıların üzerine dökülür, şerbetini çekince servis yapılır. Afiyet olsun.

brokoli salatası

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış Pirinç
  • 2 adet domates
  • 100 gr. beyaz peynir
  • 2 marul yaprağı
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet brokoli
  • 1 limonun suyu
  • 1 su bardağı kadar karnabahar
  • Tuz ve pul biber
  • 1 yemek kaşığı soya yağı
  • 9 adet siyah zeytin

Hazırlanışı: Karnabaharı, brokoliyi 5 dakika haşlanır. Domates, yeşil biber, brokoliy, karnabahar doğranır, Marul yaprakların dilimlenir. Beyaz peyniri ufalanır. Tüm malzeme bir kaba alınıp içine limon suyu, pul biber, tuz, soya yağı ilave edilip karıştırılır. Salatayı servis kasesine alıp zeytinlerle süsleyerek servis yapılır. Afiyet olsun

akdeniz salatası

0 yorum Bu yayına verilen bağlantılar
Malzemeler:

· 2 demet Akdeniz yeşillikleri
· 1 demet roka
· Çeri domates
· Yarım demet maydanoz
· 150 gr eski kaşarpeynir
· 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
· 1 çorba kaşığı nar ekşisi
· 2 çorba kaşığı limon suyu
· Tuz


Hazırlanışı: Salatalar temizlenip yıkanır ve büyük parçalara bölünür. Domatesler yıkanır. Peynir doğranır. Maydanoz yaprak yaprak ayırılır.Zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ve tuzu bir kapta karıştırılır. Yeşillikler servis tabağına alınır. Domates eklenip harmanlanır. Zeytinyağlı sos üzerine gezdirilir. Üzerine maydanoz yaprakları ve peynir serpilir. Afiyet olsun
 
Minima 4 coloum Blogger Template by Beloon-Online.
Simplicity Edited by Ipiet's Template